Simion Stoilov (altă grafie – Stoilow) s-a născut la 3 februarie 1841 în Craiova. A urmat studiile Școlii militare de ofițeri din București (1857), urmând apoi o pestigioasă carieră militară. A devenit pe rând sublocotenent (1859), locotenent (1861), căpitan (1863), maior (1870). A plecat pe front cu Regimentul 4 de linie cu garnizoana la Craiova, remarcându-se în luptele de la Bukov (noiembrie 1877) și de la Plevna.

Pentru meritele sale deosebite din timpul războiului, a fost decorat cu Ordinele Steaua României, Virtutea militară, Sf. Ana (ordin rusesc), Takov (ordin sârb) și medaliile Trecerea Dunării și Apărătorii Independenței. În anul 1878 a fost avansat locotenent-colonel, apoi general de brigadă. A fost căsătorit cu Maria (1857-1892), una din cele două fete ale colonelului Ion Greceanu cu Policsenia Bengescu, fiica lui Costică Bengescu cu Olga, născută Lahovary. Din căsnicia lor a rezultat un fiu, Simion, viitorul mare matematician și reputat academician român. A murit la 27 aprilie 1901 în Craiova.

Fiul, botezat tot Simion, (n. 14 septembrie 1887 – d. 4 aprilie 1961) a fost un matematician român, fondatorul școlii românești de analiză complexă și autor a peste o sută de publicații. A lucrat ca profesor la Universitatea din București și a fost ales membru al Academiei Române. Este cunoscut drept creatorul teoriei topologice a funcțiilor analitice. Este totodată creatorul școlii românești de analiză complexă.

sursa :  România – ghid de hoinăreală
.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.