UN LOC ÎNCĂRCAT DE ISTORIE: INTERSECȚIA STRĂZILOR UNIRII CU LIPSCANI, CRAIOVA.
Având în frunte steagul sfințit la Islaz de către Popa Șapcă, pe care revoluționarii depuseseră jurământul în fierberea care cuprinsese Europa la 1848, craiovenii, cu mic și mare trăiau din plin acest act istoric. ,,Se juca hora și se cânta cântecul libertăței, iar Magheru, în ferberea revoluției a inprovisat un car de triumf, a pus pe o fată ca zeea libertăței, cu constituția în mână ce au fost făcută la Islaz și pe care au jurat, iar regulamentul (organic) sub picioare. Și s-au preumblat astfel pe stradele Crajovei, iar la încrucișarea stradei Unirei cu Lipscani l-au ars, regulamentul’’.

Locul arderii Regulamentului organic de către ,,zeea libertăței’’ era în fața fostei librării a lui Constantin Iliescu din Craiova. Clădirea a fost demolată după 1977. În zilele noastre, cu aproximație, zona ar fi situată în apropiere de fântâna arteziană de pe Unirii.

Imaginea originală alb negru, realizată în 1927, poate fi regăsită în albumul ,,Craiova de ieri 1927-1947’’, disponibil prin comandă la olteniamea@gmail.com sau la tel. 0723419561.

Colorizare și text: Mihai Murărețu

Oltenia mea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.