Delegaţie din zona Bucovinei la Palatul Victoria, de Ziua Naţională a României

Secretarul general al Guvernului, Antonel Tănase, şi ministrul muncii şi protecţiei sociale, Violeta Alexandru, au primit duminică, 1 decembrie 2019, la Palatul Victoria, o delegaţie din zona Bucovinei, din care au făcut parte mai mulţi primari şi oameni de cultură.

Întrevederea a fost prilejuită de manifestările organizate de Guvernul României cu ocazia Zilei Naţionale a României şi a fost urmată de un scurt concert de colinde, susţinut în curtea Palatului Victoria de reprezentanţi ai Şcolii Populare de Artă din Cernăuţi şi ai ansamblurilor populare din Moldoviţa, Vama, Pătrăuţii de Jos – Ucraina, Storojineţ – Ucraina, Ostriţa – Ucraina şi de ansamblul din comuna Pojorîta din Bucovina românească.

Cu acest prilej, secretarul general al Guvernului, Antonel Tănase, a transmis salutul prim-ministrului Ludovic Orban şi a menţionat că Guvernul României apreciază modul în care bucovinenii au păstrat vii spiritul şi identitatea românească.

„Sărbătorim astăzi Ziua Naţională a României cu încrederea că ţara noastră a intrat într-o etapă a normalităţii, în care fiecare român poate să fie mândru de patria sa şi poate să aibă certitudinea că lucrurile pot fi schimbate în bine.

Ziua Marii Uniri de la 1918 a înseamnat pentru români emoţia reîntregirii naţionale. Acum, după 101 ani, această emoţie este cu atât mai profundă cu cât este un bun prilej să ne gândim atât la românii din diaspora, care îşi doresc să se întoarcă acasă, cât şi la românii care de-a lungul epocilor s-au luptat pentru păstrarea unităţii şi identităţii naţionale.

Pe 28 noiembrie, am sărbătorit 101 ani de când Bucovina a redevenit parte integrantă a teritoriului românesc. După aproape un secol şi jumătate de ocupaţie străină, Bucovina redevenea, la 28 noiembrie 1918, parte integrantă a României Mari. În această perioadă, identitatea românească a dăinuit pe întregul ţinut bucovinean. Astăzi, prin manifestările organizate de Guvernul României, cu prilejul Zilei Naţionale, vrem să arătăm respectul şi recunoştinţa pentru sacrificiile pe care le faceţi, pe care le-au făcut şi înaintaşii noştri pentru menţinerea unităţii ţării.

Ziua Naţională a României şi Ziua Bucovinei ne amintesc în fiecare an că avem datoria să contribuim în mod concret la dezvoltarea naţiunii române. Avem datoria morală faţă de toţi românii să construim o Românie prosperă, unită, o Românie normală, o Românie europeană. Bine aţi venit acasă!”, a afirmat secretarul general al Guvernului, Antonel Tănase.

Leave a Reply

Your email address will not be published.