ESTE ACEST DUD CEL MAI BĂTRAN ARBORE DIN PARCUL ,,NICOLAE ROMANESCU”?
In urma cercetărilor asupra plantării și dispunerii arborilor ornamentali realizate de arhitectul Edouard Redont in Parcul ,,Nicolae Romanescu”, echipa noastră a descoperit existența unor descrieri privind plantări de arbori anterioare existenței proiectului parcului.

Astfel, sunt cel puțin două descrieri, una datând de la 1844-1845, atunci când Iancu Bibescu modernizează grădina angajând un grădinar neamţ, fiind plantaţi arbori și arbuşti aduşi din străinătate; cealaltă la 1862, când grădinarul Conrad de Stirnberg (angajat de primărie cu contract de cinci ani – grădina intrase in posesia primăriei ) înfiinţează pepiniera de duzi, aduce flori din străinătate şi tunde sălciile de la eleşteu.

Analizând fotografii de epocă din perioada imediat urmatoare inaugurarii parcului, am constatat existența pe latura nordică a lacului, pe aleea denumită in proiectul original Avenue du Lac et de la ,,Valea Fetii”, existența unui exemplar de dud alb (Morus alba), deja matur față de restul vegetației din jur (marcat su săgeți roșii in foto). Actualmente, acest arbore este situat cam la jumătatea distanței dintre grota urșilor și Castelul fermecat.

Dudul alb este un copac care rezistă la temperaturi scăzute, crește la altitudini de până la 800 m, trăiește 150-200 de ani, deși există exemplare ce depășesc 300 de ani.

Menționăm că in parc mai există cel puțin cinci exemplare de dud din aceeași specie care au o vechime de peste 115 ani, aceștia fiind aduși de primarul Nicolae Romanescu in 1902.
Publicăm o suită de imagini din unghiuri diferite in care apare acest dud, imagini realizate in parc in primul deceniu de la inaugurare.

Dacă vechimea sa este confirmată la 173 sau 156 de ani, atunci acest arbore este singurul supraviețuitor de la marginea legendarului codru secular ce se intindea pe platoul din partea de est a moșiei Bibeștilor și, probabil, cel mai bătrân dud din Craiova.

Text și foto: Mihai Murărețu

Oltenia mea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.