Testari gratuite pentru depistarea bolii celiace

Campania de depistare si diacnosticare a bolii celiace a debutat, marti, 16 iulie,  la Craiova, la Hotel Prestige Boutique, cu primele sesiunii de testare și informare.

Craiovenii au putut face un astfel de test rapid si fara durere, toata procedura fiind de maxim 10 minute.

Testarea oferă rezultate în 10 minute, presupune o simplă înțepătură în deget și nu necesită o pregătire prealabilă. Vor fi testate exclusiv persoanele care nu țin o dietă fără gluten.

Caravana se adresează totodată și celor diagnosticați deja cu boală celiacă. Aceștia vor primi sfaturi și materiale educative din partea reprezentanților ARIG și a medicilor prezenți.

Statisticile arată că intoleranța la gluten este sever subdiagnosticată, una dintre cauze fiind simptomele numeroase și ușor de confundat cu cele specifice altor afecțiuni. În Europa, doar 12%-15% dintre persoanele cu boala celiacă ajung să fie diagnosticate. În absența diagnosticului, persoanele dezvoltă afecțiuni autoimune invalidante care, netratate, pot duce la complicații grave și chiar deces.

În lunie iulie și august, urmează să ajungă în alte 8 orașe din România și va oferi testări gratuite rapide de depistare a bolii celiace, care vor fi interpretate pe loc de personalul medical prezent.

Estimările ARIG arată că între 250.000 și un milion de români suferă de boală celiacă și de alte afecțiuni induse de gluten. Totuși, sub 5% dintre pacienții din România sunt diagnosticați corect, din cauza simptomelor ușor de confundat cu ale altor afecțiuni.

Leave a Reply

Your email address will not be published.